Kup Magazyn Gitarzysta
Strona główna / Muzyka / Newsy / Konkurs: do wygrania 10xDVD Queen + Paul Rodgers

Konkurs: do wygrania 10xDVD Queen + Paul Rodgers

W ciągu najbliższych dni rozdamy dziesięć egzemplarzy nowego DVD Queen + Paul Rodgers "Live In Ukraine".

10 egzemplarzy podstawowej wersji DVD trafi do czytelników, którzy wezmą udział w naszym specjalnym konkursie. W nieregularnych odstępach czasu ta podstrona będzie aktualizowana by przedstawiać zadania i nazwiska zwycięzców. Zaczynamy już teraz. Odpowiedzi należy wysyłać pod adres e-mail konkurs@magazyngitarzysta.pl . Brane pod uwagę będą tylko maile o tytule QUEEN i z pełnymi danymi adresowymi w treści.

1. Jaki utwór rozpoczął ukraiński koncert?
Odpowiedź: "One Vision" (ewentualnie uznawaliśmy także wymienienie utworu z ostatniej płyty puszczanego z taśmy).
Zwycięzca: Hanna Piecychna z Radzymina

2. Dlaczego lubisz muzykę Queen?
Odpowiedź: "
Muzyką Queenu fascynowałem się jeszcze przed urodzeniem. Ponoć, gdy byłem jeszcze w brzuszku mamy, zawsze reagowałem na utwór "I Want To Break Free". Dziś jestem już nieco starszy, a wciąż pałam miłością do twórczości tego zespołu. Towarzyszyła mi ona przez całe dzieciństwo, potem, kiedy byłem nastolatkiem, towarzyszy mi też teraz i będzie towarzyszyła do końca życia. Najbardziej doceniam oryginalność, szczerość i uczucie, zawarte w piosenkach Queenu. Ta teatralność, ten klimat to naprawdę coś niesamowitego. Poza tym, wręcz rozpływam się słysząc głos Mercury'ego, czy charakterystyczne brzmienie legendarnej już Red Special. W przeciwieństwie do większości fanów, nie podchodziłem też sceptycznie do połączenia starego składu z Paulem Rodgersem. Muszę powiedzieć, że nie zawiodłem się - oczywiście nikt nie zastąpi Freddiego, ale Paul naprawdę robi wszystko co w jego mocy, by muzyka tego zespołu nadal żyła w sercach ludzi."

Zwycięzca: Michał Pisarski z Piastowa

3. Podaj link do miniaturki gitary Briana Maya sprzedawanej przez sklep internetowy mrock.pl.
Odpowiedź: http://mrock.pl/brian-may-queen-p-30.html
Zwycięzca: Adam Zdziechowski z Lublina

4. Jaki kwiat został nazwany imieniem i nazwiskiem Freddiego Mercury'ego na jego cześć?
Odpowiedź: Żółtra róża.
Zwycięzca: Wiktor Janek ze Szczecina

5. Freddie Mercury sugerował, że świat powinien być "niebem (rajem) dla wszystkich". Pytanie brzmi: jak uważasz, jak wyglądałby taki idealny świat?
Odpowiedź: "Moim zdaniem w takim "raju" wszyscy powinni być równi. Nie było by w nim żadnej dyskryminacji rasowej, wyznaniowe i poglądowej. Najważniejszą wartością była by wolność jednostki, jednak każdy szanowałby wolność drugiej istoty. Nie było by chorób i wojen, korupcji oraz zakłamania. Ludzie byli by życzliwi dla siebie. Idąc miastem (nie ważne o jakiej porze) człowiek czułby się zawsze bezpiecznie. Każdy miałby dostęp do prawdziwej  kultury (szczególnie muzyki), a pop-papka w końcu straciła by rację bytu z racji wzrostu świadomości kulturalnej społeczeństwa. Pogoda zawsze była by optymalna. Nie było by susz, głodu i kataklizmów."
Zwycięzca: Damian Hawryluk z Łosic

6. Który z utworów Queen jest dla Ciebie szczególny i dlaczego?
Odpowiedź: "Myślę, że 100% fanów zespołu nie potrafi wymienić numeru Queen, który byłby tym jedynym i szczególnym. Z tak bogatego dorobku, tak wielkich artystów, wybieranie jednego numeru byłoby czymś w rodzaju polityki dzisiejszych mediów (od razu kojarzy się jakiś zespół na "topie" znany z jednego kawałka). No, ale skoro pytanie padło, pozwolę sobie odwrócić trochę kota ogonem (jak zwykł to czynić jeden z bardziej znanych polskich polityków). Otóż, cofnę się w czasie o ponad 20 lat. Rok 1987. Grudzień. Miałem wtedy 7 lat a św. Mikołaj sprezentował mi Kasprzaka. Nie muszę tu nadmieniać że w owym roku, Kasprzak był marzeniem każdego dzieciaka. Do tej pory pamiętam to szczęście. Był tylko jeden problem. Nie miałem jeszcze żadnej kasety. Oczywiście udało mi się namówić rodziców... tzn. Mikołaja, by użyczyli co nieco gotówki na kasetę czy dwie. W jedynym sklepie, w którym było wszystko (a w zasadzie po jednej sztuce prawie wszystkiego od winyli poczynając na pralce kończąć) były też kasety. Pamiętam jak dziś, że kaset było 4 czy 5. Tzn. pięć różnych po kilkanaście sztuk ustawionych na półce. Nie mając zielonego pojęcia co jest co poprosiłem kasetę z tymi kolorowymi literkami i ludzikami na okładce i okazało się, że to A Kind of Magic. Gdy odpaliłem kasetę z kasprzakowego głośnika popłynęło One Vision. Klawiszowe intro zapadło mi w pamięć na całe życie. I od tego momentu Queen towarzyszy mi zawsze i wszędzie. Tak jak już nadmieniłem, wszystkie utwory są dla mnie szczególne, ale One Vision przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, beztroskiego i radosnego, przypomina mi Mikołaja, kasprzaka i kolorową okładkę A kind of magic. Losy kasety były później zawiłe i przepadła gdzieś rozchwytywana przez wszystkie dzieciaki na moim osiedlu.
Patrząc na setlistę koncertową z koncertu z Ukrainy, serce się raduję, że czy uda mi się u Was wygrać to DVD czy zakupie je sam, wiem że od pierwszego numeru (One Vision właśnie) po sam koniec będe miał "ciary" na całym ciele."
Zwycięzca: Łukasz Sowa ze Stalowej Woli

7. Ile osób wzięło udział w koncercie w Charkowie?
Odpowiedź: 350 tysięcy
Zwycięzca: Anna Wilk ze Zgierza

8. Pierwsza osoba, która zadzwoni do mnie pod numer (xxx) - wygrywa kolejny zestaw DVD.
Zwycięzca: Jak zwykle najszybszy do telefonu ;-) Paweł Wyszomirski z Nasielska

9.Który z utworów Queen został wykorzystany w (bardzo interesującym swoją drogą) filmie "Supesize Me"?
Odpowiedź: "Fat Bottomed Girls"
Zwycięzca: Radek Nowicki z Bydgoszczy

10. Została nam ostatnia kopia DVD. Dlaczego to Ty ją otrzymasz?
Odpowiedź: "otrzymam ostatnią nagrodę, bo walczyłem zaciekle o nią przez 9 rund i jeszcze jej nie wygrałem :D Wspomnę też że jestem fanem muzyki Queen (mam wszystkie albumy, a nawet kilka winyli), a z przyczyn niezależnych ode mnie (obowiązki, praca, uczelnia) nie miałem szans pojechać na ten koncert ;( Dlatego liczę na to że ostatnia nagroda trafi do mnie."

Zwycięzca:
Adam Makuch z Lublina

 

Poniżej przypominamy garść informacji na temat DVD "Live In Ukraine":

Jesienią zeszłego roku, zaledwie na kilka tygodni przed rozpoczęciem trasy koncertowej promującej album Queen i Paula Rodgersa "The Cosmos Rocks", grupa zaoferowała pomoc ukraińskiej Fundacji na rzecz walki z AIDS (AntiAids Fundation). Celem akcji było dotarcie do młodych ludzi z przesłaniem "Nie pozwól, by AIDS zrujnował twoje życie".

Artyści bez namysłu udzielili wsparcia pomysłowi Fundacji -  Ukraina jest bowiem krajem o najwyższym współczynniku wzrostu zakażeń AIDS w całej Europie. W tym czasie Queen i Paul Rogers byli już dobrze przygotowani do trasy mającej się zacząć od dwóch koncertów na moskiewskiej arenie SCO. Pomoc dla Fundacji zwiastowała jednak poważne zmiany w planach koncertowych zespołu.

Proponowanym miejscem koncertu Queen i Paula Rogersa był Charków i historyczny Plac Wolności - miejsce tak ogromne, że podczas II Wojny Światowej używano go jako lądowiska dla samolotów. Dla zespołu i obsługi występ w Charkowie oznaczał, jak mówią muzycy, że "każdy musiał uwijać się jak w ukropie, ale w końcu większość wspaniałych i wartościowych rzeczy w życiu jest wyzwaniem".

Mimo, że wydawało się to niemożliwością, Queen i Paul Rogers zmienili swoje plany i pojawili się na Placu Wolności w Charkowie, 12 września 2008 roku. Ich koncert obejrzało na żywo ponad 350 000 miłośników muzyki, a przeszło 10 milionów widzów oglądało występ przed telewizorami. Zapis tego wielkiego wydarzenia ukaże się już wkrótce w formacie DVD, 2CD + DVD, a także jako kolekcjonerska edycja specjalna 2CD + DVD, do której dołączony jest okazjonalny T-shirt Queen, wyprodukowany specjalnie z okazji koncertu w Charkowie.

Premiera 15 czerwca 2009.

Magazyn Gitarzysta objął album patronatem.