Kup Magazyn Gitarzysta
Strona główna / Muzyka / Newsy / Konkurs: do wygrania 10xCD Riverside

Konkurs: do wygrania 10xCD Riverside

Ruszamy z konkursem, w którym do wygrania jest dziesięć egzemplarzy nowego albumu zespołu Riverside, obecnie najlepiej sprzedającego się krążka w Polsce.

Jest to czwarta płyta zespołu i zupełnie nie przypadkiem trwa dokładnie 44 minuty i 44 sekundy... "Anno Domini High Definition" to najbardziej energetyzująca i najbardziej rockowa płyta zespołu. Światowa premiera materiału zarejestrowanego w olsztyńskim Studio X miała miejsce 19 czerwca 2009 nakładem wydawnictwa Inside Out. W Polsce, płyta ukazała się już 15 czerwca nakładem wydawnictwa Mystic Production. Twórcą grafik na nowym albumie jest Travis Smith.

Na płycie znajduje się pięć kompozycji:

1. Hyperactive
2. Driven to Destruction
3. Egoist Hedonist
4. Left Out
5. Hybrid Times

Magazyn Gitarzysta objął patronat nad albumem "Anno Domini High Definition". Przypominamy również, że w lipcowym numerze naszego pisma przeczytać można wywiad z gitarzystą zespołu Piotrem Grudzińskim.

Czy wszyscy gotowi są na konkurs? A więc zaczynamy! 10 egzemplarzy płyty trafi do czytelników, którzy wezmą udział w naszym specjalnym konkursie. W nieregularnych odstępach czasu ta podstrona będzie aktualizowana by przedstawiać zadania i nazwiska zwycięzców. Zaczynamy już teraz. Odpowiedzi należy wysyłać pod adres e-mail konkurs@magazyngitarzysta.pl . Brane pod uwagę będą tylko maile o tytule RIVERSIDE i z pełnymi danymi adresowymi w treści.

1. Opowiedz nam w około 3-7 zdaniach o swoim pierwszym zetknięciu z muzyką Riverside.
Zwycięzca: Tomasz Chyła z Lipska
Odpowiedź: "Z twórczością Riverside zetknąłem się ok roku temu, w poszukiwaniach mocniejszej odmiany muzyki progresywnej której jestem fanem. Po zachwycie Opeth-em oraz zespołami głównie z północy Europy postanowiłem rozejrzeć się na naszym "podwórku". Riverside jako nazwa przemknęła kilka razy na ekranie mojego monitora ale nie spodziewałem się że to nasza polska polska twórczość, która (wtedy) była bardziej popularna za granicą niż u nas w kraju. Po zdobyciu krążka i odpaleniu go w moim leciwym magnetofono-radio-cd-odtwarzaczu ;), szczęka z każdą sekundą opadała mi a w sercu poczułem ból z powodu tak późnego odkrycia tej niesamowitej myśli muzycznej i koncepcyjnej jaką jest Riverside. Jako początkująco-średnio-zaawansowany gitarzysta, chciałem z góry podziękować za stronę magazynu gitarzysta - dziękuje!( w mej małej mieścinie nie ma możliwości zakupu waszego pisma, więc tym bardziej ciesze się ze strony)."
Odpowiedź od nas: Tomaszu, zapraszamy Cię do zakupu prenumeraty, w końcu i my musimy z czegoś żyć!

2. Wymyśl alternatywny tytuł dla koncertowego wydawnictwa Riverside.
Zwycięzca: Michał Czarnocki z Łosic
Odpowiedź: L.I.V.E. - Lost In Virtual Eternity. Jednocześnie nie ukrywam, że jak zwykle byliście bardzo kreatywni i ciekawe były takie propozycje jak Boat At Riverside, Live The Life czy River On Stage i Anno Domini Live Definition. Pamiętajcie, że pozostało osiem płyt do rozdania.

3.Na eliminacje do jakiego festiwalu zespół był już zapraszany dwukrotnie? Chodzi o zaskakujące z punktu widzenia muzyki uprawianej przez zespół wydarzenie.
UPDATE: Chyba Was zagiąłem. Zazwyczaj po takim czasie mam już kilkadziesiąt odpowiedzi.
Zwycięzca: Adam Makuch z Lublina
Odpowiedź: Prawidłowych odpowiedzi było bardzo niewiele. Trzeba było czytać wywiad w nowym Gitarzyście moi drodzy! Chodziło o festiwal Eurowizji.

4. Napisz za co lubisz lub nie lubisz "naszych czasów".
Zwycięzca: Radosław Nowicki z Bydgoszczy
Odpowiedź: "Wielu z nas myśli, że najlepsze czasy już minęły, a to co jest dziś nigdy nie dorówna klimatom lat ’60. Tak naprawdę wszystko zależy od nas samych. To my tworzymy czasy, w których żyjemy i tylko my możemy sprawić, że będą one lepsze lub gorsze. Nie narzekam na nasze czasy, ale pewne rzeczy bardzo mnie irytują. Na przykład dzisiejsza muzyka tworzona głównie z pomocą komputera czy pseudo DJów, rozbrzmiewająca w niemal wszystkich stacjach radiowych, czy ktokolwiek puści w radiu X Guns’n roses albo Satrianiego? Denerwuje mnie też, że wiele zespołów powtarza utarte schematy, brak im oryginalności i własnego przesłania. Poruszam tylko kwestię muzyki, ale w każdej dziedzinie znalazłbym zastrzeżenia do "naszych czasów" - czasów niepotrzebnych kłótni, wojen, przemocy, korupcji i skandali. Co prawda nie żyłem w latach 60 ani nawet 80, lecz ich klimat zachowany w opowieściach z tamtych czasów (niekoniecznie w PL) przekonuje mnie, że świat był lepszy."

5. W formie graficznej lub zdjęciem przekonaj, że to do Ciebie powinna trafić kolejna płyta.
Zwycięzca: Karol Kraska z Łodzi
Nie rozumiem sztuki Karola, ale Włatców Móch też nie.

Odpowiedź:

 
6. Dla odmiany coś łatwego. Jak nazywa się side project Mariusza Dudy?
Zwycięzca: Łukasz Suchy z Wrocławia
Odpowiedź: Lunatic Soul
 
7. Który z singli zespołu Riverside odniósł do tej pory największy sukces pod względem sprzedaży?
Zwycięzca: Jarosław Dąbrowski z Miękini
Odpowiedź: 02 Panic Room


8. "Anno Domini High Definition" - cztery słowa, czwarta płyta, 44 minuty i 44 sekundy. Opisz w czterech słowach muzykę Riverside.
Zwycięzca: Stanisław Kacprzak z Łodzi
Odpowiedź: Wyjście Z Czterech Ścian
 
9. Ile powstało części utworu "Reality Dream"?
Zwycięzca: Anna Kotula z Rzeszowa
Odpowiedź: Reality Dream I,II,III (czyli 3 częśći) + Lucid Dream IV (który składa się na kontynuację Reality Dream), czyli pod tytułem Reality są 3, ale w sumie są 4 części.
 
10. Wyślij maila jedynie z danymi adresowymi. Przeprowadzimy dzisiaj losowanie i zobaczymy, kto stanie się szczęśliwym posiadaczem ostatniego egzemplarza nowej płyty Riverside.
Zwycięzca: Paweł Babicz z Ropczyc

Gratuluję wszystkim zwycięzcom. W poniedziałek zaczynamy kolejny konkurs.
Zaklęty krąg Cugowscy

Krzysztof Cugowski jest na polskiej rockowej scenie od zawsze, zaś jego dwaj synowie Piotr i Wojciech od prawie zawsze, ale po raz pierwszy wspólnie...Gramy dalej

8 /10
Atoma Dark Tranquillity

Giganci szwedzkiej sceny melodyjnego death metalu od blisko piętnastu lat nie splamili się słabym wydawnictwem.

Gramy dalej

9 /10
CETI ocena 9
Snakes of Eden
Gatunek: Heavy metal
Green Day ocena 8
Revolution Radio
Gatunek: Pop punk
Hunter ocena 3
NieWolnOść
Gatunek: Metal
Zobacz wszystkie
KALENDARIUM
poprzedniGrudzieńnastępny
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31